In liefde loslaten
Als woorddienstbegeleider ontzorg en begeleid ik de nabestaanden de dagen rondom de uitvaart,
verwoord ik hun gevoelens en emoties en help ik hen vorm te geven aan de afscheidsdienst van hun dierbare.
verwoord ik hun gevoelens en emoties en help ik hen vorm te geven aan de afscheidsdienst van hun dierbare.
Waarom kiezen voor woorddienstbegeleiding?
Door de ontkerkelijking wordt er steeds vaker gekozen voor een afscheidsdienst in het crematorium. Daar waar bij een kerkelijke uitvaart de invulling van de afscheidsdienst grotendeels vast omlijnd is en in handen ligt van een pastoor of een dominee, komen deze taken bij een dienst in het crematorium veelal op de nabestaanden neer en moeten zij bij de meeste uitvaartondernemingen zelf zorg dragen voor de invulling van de dienst. In een korte en hectische tijd, waarin emoties en verdriet een grote rol spelen, moet er veel geregeld worden. Het kan dan moeilijk zijn om alles geregeld te krijgen; gevoelens juist te verwoorden, een muziekkeuze te maken, een draaiboek op te stellen, een PowerPoint te maken en/of de juiste woorden voor op het prentje te vinden. Allemaal zaken waar een woorddienstbegeleider de nabestaanden mee kan helpen.
Een woorddienstbegeleider ontzorgt.
Wat doet een woorddienstbegeleider?
Een woorddienstbegeleider ontzorgt, denkt mee, reikt ideeën aan en houdt de regie. Veel nabestaanden weten niet waar ze moeten beginnen en wat er allemaal mogelijk is.
Samen met de nabestaanden kijkt een woorddienstbegeleider naar wat bij de overledene past; wie was hij of zij, misschien waren er wel wensen uitgesproken of opgeschreven. Welke ideeën hebben de nabestaanden; willen zij misschien zelf iets zeggen tijdens de afscheidsdienst of juist helemaal niet?
Een woorddienstbegeleider zorgt, door met de nabestaanden in gesprek te gaan, voor de invulling van de dienst. Samen wordt er een draaiboek gemaakt. De muziekstukken en, indien gewenst, de PowerPoint met foto’s worden door de woorddienstbegeleider aangeleverd bij het crematorium. Ook schrijft de woorddienstbegeleider de toespraak, met hierin het levensverhaal, voor de afscheidsdienst. Deze heeft een persoonlijk karakter, passend bij de overledene en de cultuur van de familie.
Op de dag van de uitvaart is de woorddienstbegeleider ongeveer een uur van tevoren aanwezig in het crematorium. Dit om de aula in orde te maken conform de wensen van de nabestaanden, het draaiboek met de muziek en eventuele foto’s door te nemen met de aula medewerker en natuurlijk om de nabestaanden te ontvangen. Gedurende de afscheidsdienst heeft de woorddienstbegeleider de regie; de sprekers en de muziek worden aangekondigd en de door de woorddienstbegeleider geschreven persoonlijke toespraak wordt voordragen.
Een andere term voor woorddienstbegeleider is uitvaartspreker.